ONDERHOUD OVERKAPPING DO'S & DON'TS

ONDERHOUD OVERKAPPING DO'S & DON'TS

Datum
28-09-2021

Yes! Eindelijk staat jouw droomoverkapping in de tuin. Dat betekent nu nóg langer genieten van het buitenleven. Een overkapping is niet een aankoop die je zomaar even doet. Daarom wil je deze zolang mogelijk mooi en zuiver houden. Maar hoeveel onderhoud kost je veranda nou eigenlijk en hoe kun je deze het beste reinigen? Wij leggen het je uit!

Jolijn Jalink

Jolijn Jalink

Marketeer & content creator

Schoonmaken

Hoe vaak je jouw terrasoverkapping moet schoonmaken is afhankelijk van de plek waar deze staat. Logischerwijs zal je een overkapping die in een bosrijke omgeving staat vaker onder handen moet nemen dan een die zich in de stad bevindt.

Om het schoonmaken van jouw overkapping zo makkelijk mogelijk te maken, verdelen we deze onder in drie groepen:

·         De goot

·         Het frame

·         Het dak

 

Het schoonmaken van de goot

Dit onderdeel zal bij velen bekend zijn, aangezien je dit ook bij je woning moet doen. Het is noodzaak om regelmatig takjes, bladeren, mos en ander vuil te verwijderen uit de goot. Indien je dit voor langere tijd niet doet, raakt de goot verstopt en kan regenwater niet (goed) meer afgevoerd worden.

Het schoonmaken van het frame

Dit onderdeel kost je niet veel tijd. Even met een doek en sopje van lauw water het frame schoonpoetsen is al voldoende. Als je dit met enige regelmaat doet (minstens twee keer per jaar), zal de overkapping zeker langer meegaan.

Het schoonmaken van het dak

Het schoonmaken van het dak is het lastigste karwei. In de meeste gevallen kun je er moeilijk bij en heb je een ladder of trap nodig. Voor de schoonmaak van het dak maken we onderscheid tussen een kunststof- en glazen dak.

·       Kunststof dak reinigen

Terrasoverkappingen met een kunststof dak zijn ontzettend populair. Dit komt omdat je altijd zicht naar buiten hebt, maar dat wil je natuurlijk ook graag behouden. Daarom is het van belang dat je het regelmatig schoonmaakt. Er is een ding wat je absoluut níét moet doen en dat is op het dak gaan staan of lopen. Je zal dus een andere manier moeten vinden om erbij te kunnen. Met een ladder kom je wellicht een heel eind en er zijn borstels in omloop met een telescopische steel, waardoor je overal bij kunt.

Een manier gevonden? Mooi! Aan de hand van deze stappen maak je je kunststof overkapping schoon:

1.    Allereest spoel je het vuil met een tuinslang van het dak af. Als je dit overslaat en direct begint met boenen creëer je krassen en dat wil je natuurlijk niet.

2.   Nadat het vuil is verwijderd boen je de overkapping schoon met een zachte spons of borstel en een sopje van lauw water met mild schoonmaakmiddel.

3.    Mocht je groene aanslag of zwarte vegen blijven zien dan verwijder je deze met speciale schoonmaakmiddelen. Welke schoonmaakmiddelen je het beste kunt gebruiken hebben wij verderop in de tekst beschreven.

4.    Tot slot spoel je de overkapping nogmaals af en dan kan het drogen.

·       Glazen dak reinigen

Het schoonmaken van een glazen dak gaat op dezelfde manier als het lappen van je ramen. Ook hier geldt dat je eerst alles goed moet afspoelen met schoon water, zodat al het vuil verdwijnt en er geen krasjes op het glas ontstaan. Daarna maak je het glas schoon met een sopje van water en schoonmaakmiddel. Tot slot trek je het glas droog met een trekker en zeem.

Welke schoonmaakmiddelen kun je gebruiken?

Verschillende producten zijn geschikt voor de reiniging van je overkapping. Hieronder een rijtje met de bekendste schoonmaakmiddelen:

       Water en zeep

In principe is dit de beste manier om je terrasoverkapping mee te reinigen. Let op dat je altijd milde zeep gebruikt, zodat de lak niet aangetast wordt.

        Schoonmaakazijn

Over het algemeen kun je dit product prima gebruiken om je overkapping mee te reinigen. Echter heeft schoonmaakzijn niet bij alle soorten overkappingen de juist uitwerking. Vraag daarom eerst bij de leverancier na of dit kwaad kan.

        Reinigingspasta

Dankzij een reinigingspasta kom je snel van die vervelende zwarte vegen af. Het enige wat je hoeft te doen is de vegen in te smeren met de pasta. Tot slot maak je met water en zeep het hele oppervlak schoon. Laat overigens zwarte vegen niet te lang zitten. Dit vuil koekt snel aan en zal op den duur in de overkapping trekken. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

       Groene aanslagverwijderaar

Als je last hebt van groene aanslag op je overkapping dan bestrijd je dit het gemakkelijkste met groene aanslagverwijderaar. Meestal moet je dit product mengen met water. Ook bij groene aanslag is het van belang dat je dit op tijd reinigt, anders kan het eveneens in de overkapping trekken.

 

Dit moet je absoluut niet doen!

Het is belangrijk dat je jouw overkapping op de juiste manier schoonmaakt. Sterker nog, het kan onherstelbare schade aanrichten als je dit verkeerd doet! Lees de onderstaande zaken dus goed door en voorkom schade:

     Gebruik geen schurende middelen zoals schuursponsjes. Deze tasten de laklaag van de overkapping aan.

      Naast schuursponsjes zijn schurende, bijtende of agressieve schoonmaakmiddelen ook een no go. Deze tasten eveneens de lak aan. Dus laat de wasbenzine en spiritus maar in de kast staan.

     Gebruik geen hogedrukreiniger. Je overkapping kan beschadigen als water met een (te) hoge kracht erop wordt gespoten. Kies daarom liever voor de tuinslang.

Zo, nu heb je alle kennis om op een verantwoorde manier je tuinoverkapping te reinigen. Wanneer je dit regelmatig en op de juiste manier doet, kun je gegarandeerd nog heel lang ervan genieten. Succes!

Meer
artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *